Hajdi
Wysłany: Nie 25 Lip, 2010 20:52

Auto: Renault Megane Combi
Silnik: 1400
Witam!

Po pewnych przemyśleniach doszedłem do wniosku że zmiany w moim "pięknym" kombiaku zacznę od CA. Na razie posiadam komplet fabrycznych głośników oraz radio-dość wysłużonego Blaupunkta. Innymi słowy zmienić trzeba wszystko. Jak zawsze występuje jednak problem funduszy,które są ograniczone,dlatego genialnie wpadłem na pomysł że podzielę sobie te zmiany na 2 części: w 1 chciał bym zmienić radio oraz głośniki z przodu(wysoko i średnio tonowe o ile dobrze wszystko rozumiem),w 2 dodać wzmacniacz i bass do tyłu,oraz stworzyć dla nich zabudowę. Na start mam jakieś 650-700 zł(czyli na część 1,albo przynajmniej na jej dużą część ;) )

I tutaj następuje czas na pytania:
1) Ważne jest serce,czyli jakich firm radia polecacie? Na co zwrócić uwagę przy wyborze radia?
2) Głośniki są ważniejsze od radia więc za jakimi się rozglądać? Który producent? Jakie konkretnie głośniki powinny mnie interesować?
3) Czymś sygnał musi płynąć,więc czy warto wymieniać kable od razu na początku?
4) Żeby był ładny dźwięk powinny być zwrotnice lub inne dziwne urządzenia. Jak je dobrać? Jak bardzo ich parametry wpływają na dźwięk?
5) W sumie na razie ostatnie pytanie: Czy warto to robić samemu? Jak duża szansa jest że coś popsujemy i w efektownym(ale nie efektywnym) spięciu stracimy całe zainwestowane pieniądze?

Wiem że powinno się najpierw auto wytłumić,ale powiedzmy że zostawię to sobie na moment wymiany tapicerki,podłogi itp...

Z niecierpliwością oczekuje odpowiedzi :)
Pozdrawiam!

slick
Wysłany: Pią 11 Mar, 2011 19:54

Jako głośniki polecam zestaw sinuslive z zwrotnicami, grają bardzo przyjemnie, do tego radio alpine lub sony, + do tego jakaś tuba jeśli mają być też basy

mr_iwo
Wysłany: Pon 14 Mar, 2011 20:24

Grupa: Klubowicz
Pochwał: 1
Auto: Volvo 460
Silnik: 1,7
Moc: 102
slick napisał/a:
Jako głośniki polecam zestaw sinuslive z zwrotnicami,

Jak rozumiem dowolny model ?

slick napisał/a:
do tego radio alpine lub sony

Kenwood, Clarion, Pioneer... już się nie nada ?

slick napisał/a:
+ do tego jakaś tuba jeśli mają być też basy

Po tej poradzie stwierdzam, że jesteś bogiem w dziedzinie CA :hahaha: :super:

A na koniec dodam, że post na który odpowiadałeś jest z lipca 2010 a Hajdi po raz ostatni był na forum 19 Sierpnia 2010.
Ale fajnie slick, że wpadłeś i postanowiłeś się udzielić w temacie :] :razz:

Volvo for life :]

slick
Wysłany: Czw 17 Mar, 2011 09:48

mr_iwo napisał/a:
slick napisał/a:
Jako głośniki polecam zestaw sinuslive z zwrotnicami,

Jak rozumiem dowolny model ?

Sinuslive produkuje tylko dwa modele w słusznym rozmiarze 16cm, obydwa się równie dobrze nadadzą :)

slick napisał/a:
do tego radio alpine lub sony

Kenwood, Clarion, Pioneer... już się nie nada ?

W tym przedziale cenowym nie, oczywiście moim zdaniem.

slick napisał/a:
+ do tego jakaś tuba jeśli mają być też basy

Po tej poradzie stwierdzam, że jesteś bogiem w dziedzinie CA :hahaha: :super:

A widziałeś prawdziwe car-audio w tym budżecie ? Po kupnie części jak wyżej zostanie tylko na jakąś :]

A na koniec dodam, że post na który odpowiadałeś jest z lipca 2010 a Hajdi po raz ostatni był na forum 19 Sierpnia 2010.

Fajnie że masz czas na śledzenie i pisanie postów pozbawionych merytorycznych treści, zamiast odpowiedzieć na temat. Odpisałem na temat który był na pierwszej stronie.

Ale fajnie slick, że wpadłeś i postanowiłeś się udzielić w temacie :] :razz:

Być może nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, albo była ona zbyt skrótowa, ale w tych pieniądzach to co poleciłem to dobry zestaw

mr_iwo
Wysłany: Pią 18 Mar, 2011 07:07

Grupa: Klubowicz
Pochwał: 1
Auto: Volvo 460
Silnik: 1,7
Moc: 102
Jeżeli uważasz, że radia Sony oraz tuba, nawet jako sprzęt budżetowy, to dobry wybór to żyj sobie dalej w tym przekonaniu ale nie próbuj na siłę wmówić tego innym bo mylisz się przeokrutnie :roll:

Volvo for life :]

slick
Wysłany: Sro 24 Sie, 2011 17:44

mr_iwo napisał/a:
Jeżeli uważasz, że radia Sony oraz tuba, nawet jako sprzęt budżetowy, to dobry wybór to żyj sobie dalej w tym przekonaniu ale nie próbuj na siłę wmówić tego innym bo mylisz się przeokrutnie :roll:

Zaproponuj coś lepszego. Jestem na etapie kupna car-audio do kolejnego samochodu więc chętnie posłucham.

Gawron
Wysłany: Sro 24 Sie, 2011 20:36

mam sonówke za 1000zł - nigdy wżyciu już niezrobie tego błędu

Gawron

arczycho
Wysłany: Czw 25 Sie, 2011 20:01

Auto: Renault R19 16V
Silnik: 1794
Moc: 137
raz miałem soniaka i powiedziałem że nigdy więcej

Sebastian
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 10:30