Robert Kubica zostal czlonkiem zespolu BMW Sauber, startujacego w wyscigach Formuly 1!. Polak w sezonie 2006 bedzie trzecim, testowym kierowca tej ekipy.
[img]http://img.interia.pl/sport/nimg/Robert_Kubica_kierownica_860806.jpg[/img]
O zatrudnieniu 21-letniego zawodnika zadecydowalo wygranie przez niego w 2005 roku World Series by Renault. Kontakt Kubicy po sezonie moze zostac przedluzony.
- Od dluzszego czasu obserwowalismy postepy Roberta. Zwlaszcza jego wystepy w tym roku zrobily na nas duze wrazenie. Robert pracowal bardzo ciezko, zeby osiagac sukcesy. Jako trzeci kierowca w naszym zespole, Robert bedzie mogl zdobyc doswiadczenie, a takze pomoze nam przygotowac nasze bolidy do sezonu - powiedzial dyrektor BMW Mario Theissen cytowany na oficjalnej stronie internetowej zespolu.
Robert Kubica za kierownica BMW Sauber /
www.sauber.ch
- To dla mnie fantastyczna okazja. Zamierzam udowodnic, ze warto na mnie postawic. Rola trzeciego kierowcy jest dla mnie wybawieniem. Chcialbym podziekowac wszystkim, ktorzy pomogli mi przez ostatnie kilka lat przebyc droge do Formuly 1. Bez nich nie osiagnalbym tego - powiedzial Robert Kubica.
W sezonie 2006 w BMW-Sauber kierowcami w eliminacjach samochodowych mistrzostw swiata Formuly 1 beda Niemiec Nick Heidfeld oraz Kanadyjczyk Jacques Villeneuve.
O miejsce w teamie BMW-Sauber ubiegal sie takze Austriak Alexander Wurz .
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Robert Kubica podpisal przed chwila umowe z BMW Sauber F1 Team, na mocy ktorej w przyszlym sezonie bedzie trzecim kierowca tego zespolu.
Pierwsze testy zespolu BMW Sauber F1 w 2006 roku, zaplanowane na 11-13 stycznia w Walencji odbeda sie juz z udzialem polskiego kierowcy.
Polak bedzie pelnil role testowego i zarazem rezerwowego kierowcy w fabrycznym zespole BMW, a takze poprowadzi trzeci bolid C25 podczas piatkowych treningow w weekendy Grand Prix. Zawarty z BMW kontrakt przewiduje przedluzenie go poza sezon 2006 .
Szef BMW Motorsport, Mario Theissen: „Od pewnego czasu sledzilismy postepy Roberta I jestesmy pod wielkim wrazeniem jego osiagniec w ostatnich latach. Swoj sukces zawdziecza tylko ciezkiej pracy, gdyz nigdy nie dysponowal duzym wsparciem. Jestesmy przekonani, ze dysponuje potencjalem i wola, aby awansowac do Formuly Jeden i jestesmy zachwyceni, ze mozemy mu to umozliwic. Jako trzeci kierowca bedzie zdobywal doswiadczenie, jednoczesnie pomagajac zespolowi w rozwoju samochodu”.
Robert Kubica: „To dla mnie wspaniala okazja i zamierzam udowodnic, ze w pelni sobie na to zasluzylem. Dla mlodego kierowcy jak ja przepis zezwalajacy na wystawienie trzeciego bolidu jest dla mnie blogoslawienstwem. W przeszlosci testowy i zarazem rezerwowy kierowca byl tylko wysylany na tory testowe, ale ja bede mogl poznac wszystkie 19 torow Grand Prix i bede jezdzil w weekendy GP. Chcialbym podziekowac wszystkim, ktorzy pomogli przebyc dluga droge w ciagu ostatnich kilku lat. Bez nich nie mogl bym nawet myslec o zaangazowaniu w F1.
Gratulacje , mamy pierwszego Polaka w F1 !!