Witam po dlugiej nieobecnosci (gdzies chyba z 6 miechow). Niestety musialem sie "odlaczyc" i wziasc sie za szkole. I oplacalo sie bo dostalem dofinansowanie do nowego auta, na ktore juz zbieralem od grudnia 2005.
Moze mnie jeszcze ktos kojarzy, przyjezdzalem bialym Vw Polo 1.4D, obecnie poszedl on juz do nowego wlasciciela.
Przez wakacje szukalem auta, dokladniej Passata B5 1.9TDI 110ps z ogromnymi planami na przyszlosc. Niestety wakacje zlecialy, auta nie znalazlem takiego jaki by mi odpowiadal.
I trafila mi sie okazja: znajomy mial na sprzedaz takie oto BMW, za bardzo fajne pieniadze - nie zastanawialem sie dlugo, na nastepny dzien juz byla moja.
Historia autka.
Byla ona sprowadzona rok temu z holandi, wczesniej miala malego strzala w holandi, w prawy tyl. Tam tez niestety zrobili, a raczej spaprali robote cudowni blacharze ale o tym pozniej.
Opis autka.
Rocznik 1996
Silnik 2.0 150ps
Automat
Elektryka, Klimatyzacja automatyczna, dwu strefowa.
Autko gole, bez zadnych tuningow, sama fabryka.
Kolor srebrny, a raczej jego dziwny odcien, choc wyglada nie glupio, szczegolnie w otoczeniu sniegu.
Z Holenderska instalacja gazowa.
Autko prezentowalo sie tak po zakupie:
Prace ktore mialem przy nim wykonac podzielilem na dwa etapy:
Etap 1 (do konca 2006r)
- xenony od wersji po lifcie (2000r wzwyz) uparlem sie wylacznie na oryginalne Helli, bo od nich zalezy ile bede widzial przed soba, a jak BMW pakuje lampy Helli do swoich aut, to nie bede tego burzyl kupujac jakies Depo albo Solary
- tylnie lampy bialo czerwone, niestety czy beda to Hella to niestety nie wiem, bo z Helli jedynie podobaja mi sie te z systemem Celis, a takowe juz troszke kosztuja. Natomiast te zwykle bialo czerwone przed 2000r beda burzyc zaplanowany styl
- lotka na klape bagaznika, przypominajaca po trochu ta z M5
- biale kierunkowskazy na przednich blotnikach
- aluminiowe ramki na zegarach
Etap 2 (2007r)
- zderzaki od M5
- przyciemnic tylnie szyby
- jakies ladne 17 lub 18 alusy
- nowy tlumik lub przerobic koncowke obecnego (od rozgalezieniu na 2 strony jak to jest w M5 moge zapomniec gdyz nie ma raczej miejsca na to pod autkiem)
- moze skora w srodku jak beda fundusze
- rowniez moze jakis audio & video system
Wracajac do etapu pierwszego. Najpierw musialem sie uporac z blacharka w miejscu gdzie byl bity, gdyz bylo pelno niedorobek (dziury w miejscach niektorych laczen, co objawialo sie pewna iloscia wody w komorze kola zapasowego)
Musialem to wszystko rozebrac, przeczyscic, usunac rdze w niektorych miejscach, pomalowac to, pouszczelniac dziury, zabitexowac i zlozyc do kupy.
Autko w czasie tych robot prezentowalo sie tak:
Od 4 tygodni wszystko jest ok, wiec misje uznaje za wypelniona
Wzialem sie wkoncu za etap 1.
Dorwalem na allegro xenony Helli w bardzo dobrym stanie, pelen komplecik.
Zakupilem rowniez biale boczne kierunkowskazy, alu ramki na zegary oraz lotke na klape.
Auto prezentuje sie tak na chwile obecna:
Do zakonczenia pierwszego etapu zostaly mi tylko tylnie lampy ktorych caly czas szukam.